Ballerina

   

 

   

Ine Veen volgde midden jaren vijftig van de vorige eeuw een professionele dansopleiding aan de Nel Roos Balletacademie in Amsterdam. Ze werd daar al vrij vroeg opgemerkt door de legendarische Yvonne Georgi, die haar  contracteerde voor het Operaballet van Hannover.

 

 

 

 

 

In ons land is ze als balletdanseres maar een paar keer te zien geweest, o.a. in L'Italiana in Algheri, waarvoor ze werd uitgeleend aan het gezelschap van het Teatro di Scala di Milano, dat in 1955 in Amsterdam en Den Haag uitvoeringen gaf. Regisseur was Franco Zeffirelli, de man die later een bekende film met Elisabeth Taylor maakte. De muzikale leiding was in handen van Carlo Maria Giulini, de latere dirigent van Maria Callas.

 

 

 

Ine Veen met Franco Zeffirelli en Carlo Maria Giulini

 

 

 

        

Ine Veen in de foyer van het staatstheater in Braunschweig.

 

In Duitsland danste ze in diverse balletten. Verder was ze ook te zien als danseres dan wel zingend in verschillende opera's en operettes. Voor een volledige lijst wordt verwezen naar de biografie over Ine Veen.

De uitvoeringen in het Opernhaus van Hannover werden vaak bezocht door prominenten, zoals koningin Frederika van Griekenland met haar gevolg, de Aga Khan en bekende balletauteurs als Arnold Haskell. Het Nederlandse publiek zou haar nog één keer als balletdanseres zien, maar in een andere hoedanigheid, namelijk als actrice in "Je kunt het toch niet meenemen" .

 

 

"Je kunt het toch niet meenemen" - met Ine Veen als ballerina 

 

 

        terug